laupäev, 28. juuli 2007

Turvalisem pangakaart

Hansapank annab internetipanga kaudu teada, et nad on uuendamas mu deebetkaarti. Kehtivusaega on praegusel muide küllaga.
Kahtlustan, et nad soovivad mulle kiibiga kaardi anda - nende ja ka paljude teiste arust hulga turvalisem.
Mina nii ei arva. Praegu annan ma poes makstes allkirja. Ja kui mult kaart pihta pannakse ning sellega tehinguid tehakse, saan ma vähemalt teoreetiliselt tolle müüja käest raha tagasi nõuda, kuna allkiri ei ole minu oma. Kiipkaardiga makstes toksid aga avalikult oma PIN-koodi poe terminali. Kui õnnestub seda pealt vaadata ja pärast kaart sisse vehkida - tee, mis tahad. Kaasa arvatud nüanss, et müüja kaarti ei näe - Juku võib vabalt Juula kaardiga maksta.
Kusjuures - vanasti olid PINi sisestamise klaverid "põskedega", mis vähemalt mingil määral spioneerimist raskendasid. Uuematel seda "puudust" ei ole.

Üks hea omadus kiipkaardil muidugi on - kopeerida hulga raskem, kui mitte võimatu.

laupäev, 14. juuli 2007

End of kreisi situation


Rääkisin sõbra ja paari hea tuttavaga (põhiliselt selleks, et oma mõtteid selgemalt formuleerida), siis tegin SWOT-analüüsi ja leidsin, et jääb ära
Homme helistan.

reede, 13. juuli 2007

Kreisi situation

Kurat, ma ütlen.
Heietan mina mõtteid Soome tööle minekust, kui kukub sülle pakkumine täiesti kodulähedasele töökohale. Töökohustusi muidugi kübe rohkem, aga £€$ 2...4 korda suurem praegusest (sõltuvalt boonusest). Ning potentsiaalse bossiga vesteldes saan aru (mida ma ka enne tõdenud olen), et tolle ja praeguse firma juhtimine on nagu päev ja öö.
Tore puhkuse algus küll - 3 päeva nüüd mõtle ja otsusta. Ning otsust küsitakse mult tõenäoliselt ajal, mil ma kolmostietä põhja poole kihutan.
Oehh. Segaduses. Confused.
Ja meenub üks vana-vana lugu:

kolmapäev, 11. juuli 2007

Usenet versus blog

Ma olen siiamaani tänulik Eesti Telefoni itimehele, kes 10 aastat tagasi mulle arvutit paika pannes näitas kätte, et siin on e-mail ja siin on njuusgrupid - vaata, ehk leiad miskit huvitavat. (Enne seda oli mu eelmises töökohas ainus välisühendus pangaga otse läbi modemi.)

Usenet tollal "õitses". Praeguseks on ta Eestis peaaegu surnud, sest ISP-d ei pea seda oluliseks (Eesti Telefoni tootejuhi 6 aastat tagasi öeldud sõnade järgi oli see juba siis kolmandajärguline nähtus). Miks news.estpak.ee üldse tollal toimis - tõenäoliselt selle tõttu, et mõned adminnid (ntx. K-A K) seal ka ise sõna võtsid. Mingil ajal hakkas levima trend, et teiste ISP-de kundesid enam oma news-serverile ligi ei lastud. Viimasena andis laiemale üldsusele kinga (ehk "kannatas neid välja") news.ut.ee. Ja see oli juba ikaldus, sest news.estpak.ee-sse osad postitused ei jõudnud, nii et võisid lugeda vastuseid nähtamatutele sõnavõttudele.

Miks see teema üldse?
Nimelt ma ei tea, kuidas erinevad blogijad oma postituste ja kommentaaride "käekäiku" jälgivad. Nii tahaks mõne käest miskit üle küsida, aga ei tea, kas ta ei loegi mu küsimust või lihtsalt ignoreerib. Usenetis oli kõik kõigile nähtav.

Mitte et blogosfääril omasid võlusid ei oleks ...

teisipäev, 10. juuli 2007

7 pähekaranud fakti

Arstitädi vihjab, et võiks kah enesepaljastusega tegeleda.
Hüva:
1. Olen omaarust veits ülekaaluline
2. Viimasel ajal istub viski asemel rohkem konjak
3. Tegin 2 aastat tagasi töökohta vahetades lolli otsuse, mille tagajärgi nüüd püüan likvideerida
4. Ma ei viitsi üldiselt filme vaadata.
5. Lemmikraamat on Evelyn Vaugh' "Brideshead Revisited". Kõigepealt sattus mu kätte venekeelne tõlge. Hea keelekasutus oli ja peale originaali läbilugemist paar aastat hiljem võin öelda, et tõlge andis originaali vaimu väga hästi edasi. Ja muidugi suurepärane english, milles see raamat kirjutatud.
Lõpuks sai ka eesti keeles läbi loetud, aga sellist emotsiooni enam ei tekkinud.
6. Ma tahaks (uuesti ja) korralikult kitarrimängu selgeks saada.
7. Ma ei vihka mitte kedagi ning ei ole olnud ühegi inimesega riius (mõned minuga küll: mu eks ja veel üks naisterahvas, kellele ma "ei" ütlesin).

Kui sellest veel vähe on, siis üsna hästi lähevad pihta ka testide tulemused

Riigikodaniku sünnipäevast



EE kirjutab Langi juubelil "Adolf", suhteliselt neutraalselt (kuigi pilt ....).
SL Õhtulehe pealkiri Lang lõbustas sünnipäevalisi Hitleri surmamonoloogiga on aga täiega eksitav: iga teine saab sellest aru nagu oleks RL oma sünnipäeval etlemisega tegelnud. Taoline pealkiri on täiesti arusaadav, arvestades SL taset, kuid see "tase" EI OLE NORMAALNE!!
Ja sellele liimile lähevad nii ka muidu ebanormaalset juttu ajavad tegelased kui ka muidu täiesti normaalset juttu ajavad.

Loodetavasti autor ei pahanda, kui ma siia lõppu kopeerin 117.-nda kommentaari Postimehe artiklile Rahvaliit nõuab Langi tagasiastumist.

K. Lust
10.07.2007 11:21
Vaatleme tekkinud olukorda:
(1) Lang peab oma sünnipäeva Püssirohukeldris, kus on enne etendatud ja etendatakse ilmselt ka edaspidi natsismivastast näidendit "Adolf". Ei näidendile ega ka sünnipäevale pole selles kontekstis midagi ette heita.
(2) Eesti Ekspress üllitab artikli, kus demonstreeritakse suurelt natsisümboolikat (lippu), aga jäetakse kogemata (meelega) välja näidendit iseloomustav sõna "natsismivastane" ehk näidatakse kogu sündmust vales võtmes (vaatasin artiklit, see ON minu meelest vales võtmes).
Kuidas saab sellega seoses nõuda Langi tagasiastumist? See näitab ju kogu juhtumit veelgi valemas võtmes, nagu oleks natsismivastase näidendi vaatamine taunitav.
Sooviksin meie ajakirjanduselt veidi rohkem vastutustunnet (ettenägemisvõimet, tarkust sotsiaalselt tundlike teemade käsitlemisel), mitte iga hinna eest müüginumbrite kasvatamise püüdu. Sellist ämbrit ei tohiks endast, lugejatest ja oma rahvast lugu pidav ajakirjanik endale lubada.
Ja loomulikult ootan Riigikogusse valitud poliitikutelt (ka nendelt, kes on opositisoonis), et nad ühele poliitikule ärategemise asemel mõtleksid, kuidas nende tegevus Eestit tervikuna võiks mõjutada. Või ongi RL esindajate soov Venemaa ajakirjanduses ära mainitud saada ja levima hakanud väärinfot võimendada?
Tõesõna, praegu tahaksin omada võimalust sellest meid juhtivast 101-pealisest seltkonnast kedagi tagasi kutsuda. Teie avaldus, RL esindajad, on ebakorrektne, väärinfot võimendav ja seega EESTI RIIGILE KAHJULIK.

esmaspäev, 9. juuli 2007

Blogger.komm jamab

... ja teist päeva juba: nimelt ei lase ta "Title" ehk pealkirja lahtrisse klikkida. Samas "Tab"-klahvi kasutades saab sinna edukalt.
Miski "uppdeit"?

pühapäev, 8. juuli 2007

Elu Soomes

Heietan mõtet teha üks viisaastak tööd Soomes - miski pinsilisa kunagi + muud hüved.
Kuna siinkandis vist paremat kohta pole ning käia Tallinnas või Helsinkis - pole eriti suurt vahet.
Miks ma seda posti aga kirjutan, on huvi teada saada, kuidas ja kas sealpool lahte toimib korterite käest-kätte üürimine. Nettiasunto.com aeg-ajalt näitab mingeid 500-euroseid kortereid, tavaliselt küsitakse veel rohkem. Või on mingeid portaale, mida ma leidnud ei ole?
Siit palve "kohalikele": Tiia, Yleislääkäri, Larko, veel keegi? - kui oskate antud teemat kommenteerida, tänan ette.

Muidugi on ka üks võimalik oht: soomlase umbusklikkus eestlaste suhtes. Keegi omamaine opiskelijatyttö võetaks vast korterisse küll, aga miski mahviapesast Eestist pärit tegelane - brrr.
Meenub, kui ma kunagi ammuuu ostsin endale Soomest auto. Kõik oli normaalne seni, kuni luovutuspaperite täitmisel selgus, et ma Eestist olen. Kibekähku toodi toast valge paber, kuhu kirjutati umbes selline steitment, et alates sellest kuupäevast sellest kellaajast läheb kõik vastutus ja midaiganesveel üle minule ja paluti alla kirjutada. Kollase ajakirjanduse ajupesu, ütleks ma.
Tjah, nii et ...

Jälle vasak-parem

Juba kolmas test räägib, et ma olen tsentrist mis tsentrist. Nii kümne küsimusega test kui viiekümnega.
Ju siis.

Miks aga mulle enesele ja ka mõnele teisele - PH näiteks - tundub, et ma parempoolne olen?
Ilmselt siis seepärast, et vahel harja punaseks ajavad kirjutised on pärit äärmusvasakpoolsete sulest (või õigemini vist on need kirjutised äärmusliku kallakuga - kas hetkeemotsioonidest või provotseerimishimust lähtuvalt). Ja kui nüüd neid tavaskaalast väljaminevaid nähtusi arvesse võtta, tundubki mu maailmavaade neist oi kui kaugel olevat.