laupäev, 29. november 2008

Tasuta ja mitte tasuta

Inspireerituna Kaku kirjutatud sodi ostmisest:
ma mõtlesin kah kunagi, et NEVER!
Aga nüüd, kui naisuke koolis otsustas veel ühe korra käia, pole mul aega ja võimalust talle kogu aeg OOo helldesk olla. Sai juba ühe töö eest madalamad punktid, sest juhendmaterjal käib ohvitsa kohta, millega OOo puhul halligi peale hakata pole.
Ja pealegi - kolme masina kodune/õpilase vöörd/eksel/pauerpoint maksis 1149 raha.

(eri teema on see, et kooli astujatele ei tutvustatud sugugi asjaolu, et pisipehme ohvits nende "ammetlik" tarkvara on, aga selle kallal irisemine õppejõudude aadressil on kahjuks ikka "ebatervislik")

pühapäev, 23. november 2008

Eesti vs Soome

Aasta tagasi sai targutatud naelkummide teemal. Muuhulgas sai ära toodud teadlaseonude seisukoht "Samas säästaks ainult naastrehvide kasutamine võrreldes ainult naastudeta talverehvide kasutamisega vaid 2 inimelu aastas."

Loen nüüd Helsingin Sanomate artiklist, et Nastarenkaiden edut ovat suurimmillaan Etelä-Suomessa, rannikkoseudulla, taajamissa, kehäteillä ja muilla vilkkaasti liikennöidyillä väylillä, missä tilapäisesti voi esiintyä vaikeasti havaittavaa mustaa jäätä. Mis maakeelde ja meie oludesse tõlgituna tähendab seda, et ca kuni 50 km kaugusel merest (kui see muidugi ei jäätu) on naelkummid paremad.
Nii et kes talvel kruiisib ainult Ida- ja Kagu-Eestis, see võiks isegi mõelda lamellkummidelerehvidele, kui ta oskab ette näha libedaks poleeritud ristmikke. Muul juhul ...

Artiklis on ka võrreldud teede kulumist ja turvalisust, aga järeldus on vormistatud veidi erinevalt kui Eesti tarkurid seda teinud on: Yhteiskunnan kannalta nastojen antama turvallisuuslisä kattaa teiden lisääntyneestä kulumisesta aiheutuneet lisäkustannukset ehk Ühiskonna seisukohalt katab naelte antav lisaturvalisus teede lisandunud kulumisest johtuvad lisakulud.

Suhtumise asi? Või money talks - nähtus?

laupäev, 22. november 2008

teisipäev, 11. november 2008

Kohanimesid

laupäev, 8. november 2008

Robotid tungivad peale?

Sirvin siin ajaviiteks internetti teemal "uus telekas".
Silmade tervisest lugu pidavana (pidama hakanuna) ei taha ma näha miskit musta raami pildi ümber - olgu hall vôi hôbedane.
Nonii: leidsin sellise. Loen tema tutvustust ja ei oskagi öelda, kes selle tôlkinud on - robot vôi inimene.

vaatevaba DVB tüüner - môeldakse ilmselt "freeview" ehk vabade kanalite vastuvôtjat; roboti "otsetôlge"?

pilt tekstis funktsioon -
selle on jälle vist keegi toimetaja üle vaadanud ja leidnud, et mis pilt pildis - vôimatu ju. Mismoodi näeb välja üks pilt tekstis, sinnamaani ei küüni jälle minu pisikene aju.

Kusjuures sedasama teksti kordavad ka teised sama teleka müüjad oma kodulehtedel.
Ohvitsiaalne SHARPi tôlge?