laupäev, 28. märts 2009

Tsiviilkaitseõppus

Ka blogosfääris levib üleskutse kustutada täna õhtul kell 20.30 kohaliku aja järgi kodus valgustus tunniks ajaks:
THIS SATURDAY 28 MARCH AT 8.30PM YOU CAN VOTE EARTH BY SWITCHING OFF YOUR LIGHTS FOR ONE HOUR - EARTH HOUR.
Tore-tore, oleme rohelised mis kole ja uhke tunne on. Aga samas loodame, et selle kampaaniaga väga paljud kaasa ei lähe. Miks?

Miski uuringu järgi kulub euroopa kodumajapidamistes keskmiselt veerand elektrienergiast valgustusele. Kuna praegu on just selline keskmise pikkusega päev, siis peaks see veerand ka paika pidama. Palju ühel laupäeva õhtul on seda muud ehk "mittekodust" tarbimist, seda ei oska ma kuidagi arvestada. Noojah - Eiffeli torn pidi kah pimedaks tehtama.

Mis siis juhtub, kui kogu euroopa sellega kaasa läheb? Enamik ju ühes ajavööndis. Elektrijaamade koormus väheneb. Generaatorid kipuvad "vabakäigul" kiiremini pöörlema. Loomulikult on olemas automaatika, mis elektrijaamades vähendab turbiini ringiajava vee või auru kogust. On veel ka aatomielektrijaamad. Seal on kah aur, aga selle tekitamine on paraku päris suure inertsiga protsess. Sandimal juhul võib osutuda vajalikuks jaam võrgust välja lülitada. Mis selle tagajärjel juhtuma hakkab, selleks treenitakse vist hullemini kui lennukiterroristide tõrjumiseks. Google märksõnad "nuclear power plant", SBO, LOOP

Samal teemal varem: Põrgutee on sillutatud heade kavatsustega

kolmapäev, 25. märts 2009

Kui ma oleks k6va 2kker

... siis kribaks ma viiruse. See viirus otsiks arvutist ohvits 2007-t. Siis uuriks ta järgi, kas lugupeetud kasutaja on vaikimisi salvestamise parameetrid ära muutnud (save as 97-2003 blabla) või on tohmanist kasutaja selle tegemata jätnud.
Viimasel juhul muudaks viirus nimetet parameetrid ära ja õnnitleks tohmankasutajat - "nüüd saavad ka teised inimesed Su loominguga tutvuda!"

Mulle nimelt juba mitmendat korda igatsugu inimesed helistavad "mulle saadeti mingi xlsx/docx fail, mida mu ohvits/OOo ei ava, kassasaad aidata?" Noh, saan jah. On muidugi olemas sihuke kena koht, nagu Zamzar, kuid paljud ei oska seda otsida ning paljud ei taha oma faile tundmatusse kohta saata. Samuti on vanemate ohvitsate omanike jaoks olemas konvertimise tööriist. Iseasi jälle, kes seda otsida oskab.
Ja üldse - mida kuradit oli vaja miskit idiootlikku uut formaati. Salvestagu vaikimisi ühilduvas formaadis ning las siis kirjaklamber keksib, kui hea ja innovatiivne ja turvaline on uus formaat - keegi ei saa su tarkusest teada, kui selles formaadis salvestad.

Mis on uute failivormingute eelised?
Ecma Office'i avatud XML-vormingud pakuvad olulisi täiustusi praegu Office Word 2007, Office Excel 2007 ja Office PowerPoint 2007 puhul kasutatavatele kahendfailivormingutele. Kuna need uued failivormingud on tihendatud, siis selle tulemusel on dokumendimahud tunduvalt väiksemad – mõnel juhul isegi 50 või 75 protsenti. Failivormingute struktuur on parandanud ka kahjustatud või rikutud failide andmetaastevõimalusi.

Eksole - uued kettad uutes masinates, kuhu 2007 tüüpiliselt istutatakse, on sadades gigades ja nüüd miski häda tavakasutaja mõnekümnekiloste tavadokumentidega? Andmetaastevõimalusi avardab kindlasti eestikeelne vaikimisi "New spreadsheet"'i tõlge: "Uus Microsoft Office Exceli tööleht.xlsx". Raudselt on ketta crashi järel miski utiliit sillas, kui täpitähtedega failinime leiab - need päästetakse esmajärjekorras juu.

pühapäev, 22. märts 2009

Veel kõrge

Neitvuori
Ründasime mäge sealt, kuhu auto jätsime. Oli igatahes kasulik, arvestades eelmist päeva (ühe reisikaaslase sünnipäeva jätku ;-) )

Nagu kuulda, oli tegelikult ka trepp olemas. Alla minnes kasutasime seda.
Mägi ise on oma abs. kõrguse poolest köks - 184,5 meetrit, aga jalamilt üle saja meetri.

See lennuk jälgis meid

laupäev, 21. märts 2009

Kõrge

...pinge
Sattusin kord uduse ilmaga peale, kui üks kõrgepingeliini isolaator otsustas juhiks hakata.
See lõppes talle kurvalt, peab ütlema. Esiteks võeti mu kõne peale tal toit käest ja teiseks põles ta läbi nagu paljud teisedki juhid.

Sama asi liikuva pildina:


Teised jahtijad

Jälle Mikrosoft

Alles ma urisesin.
Nüüd, teist masinat kõvaketta kräššist taastades leidsin üles oma kadunud SP3-ga installika ja lasin uuele kettale XP loomulikult sealt peale.
Aktiveerimine läks libedalt nagu eelmine kord (jälle ndlvahetus). Mis aga silma jäi: mikisoft pole suutnud SP3-e seda va Genuine Advantage Validation Tooli sisse ehitada. Ja vähe sellest: kui ma läksin pärast eestikeelset kasutajaliidest alla sikutama, oli tal ikka vaja veel kord "valideerida". Võiks ju kuhugi lipukese püsti panna, et obrok on makstud, poleks pärast rohkem "kviitungiga lehvitada" vaja.

reede, 20. märts 2009

Kevad tuli ...

aga ootan suve.
Karmauhh!

PS.
Arvake ära, kus see "ujumiskoht" oli - teen õlle välja!

Eile oli kalapäev

Eesti muusika kalaõhtu.
Nii huvitav oli, et jäin maga

pühapäev, 15. märts 2009

e-Eesti

EMTA kodukal õhutati rahvast tellima elektroonset maamaksu teadet (säästame paberit ja puha). Mina tegin selle kliki ära kusagil veebruari lõpus, naise vastav klikk jäi tõesti eelmise nädala lõppu (6.-7.märts).

Ja arvake ära, kas reedel sõidust koju tulles olid koridoris postkastis mõlemale maamaksu teated või jah. Väljastatud 6-ndal märtsil.

laupäev, 14. märts 2009

Triibuline

Püüdsin kunagi tuvastada mu voordis olnud autoraadio pistikut, et sinna uue raadio jaoks vahetükk hankida. Võtsin pildi kaasa ja poodi. Sain sealt vahetüki ning koju ühendama. Tirisin autos olevat pistikut veidi ning andis teine äkki liig hõlpsalt järele. Tirisin siis edasi ja mis sealt välja tuli - seesama üleminek, ainult teistpidi.
Nüüd oli/on mul kaks tarbetut üleminekut.

Teised triibulised

laupäev, 7. märts 2009

Naine

Jämsäs (see on seal Himose külje all või vastupidi) on jõeäärsel suviti näitus Ars Jok'Vars.
Seal passib jõe ühel kaldal pildil olev naisterahvas. Passib ta vastaskaldal olevat meesterahvast (mees vasakul ülemises nurgas). Mõlemad on sellised pealtnäha staatilised kujud, aga kusagilt ometi on mingid munad sinna rohu sisse tekkinud.













Teised naised on siin
1

Mikrosoft

Windõus on teatavasti selline nähtus, et selle peab aktiveerima.
Tüüpiliselt käib see lihtsalt: "yes, activate over internet ..." ja valmis.
Täna ajasin oma endise naabrimehe arvutile elu sisse ning panin sinna peale lastud pira-XPPro asemele koduse variandi, mille litsents tal ilusti olemas on. Kuna ma aga esimesena sattus näppu SP2-ga installikas, siis aktiveerimine nii lihtsalt ei läinud.
Noh, olen ennegi Eesti Microsofti abiga taolisi keisse lahendanud (näiteks ei aktiveeru win automaatselt interneti kaudu ka siis, kui ketas pooleks/kolmeks/neljaks lüüa ja uuesti installida).
Helistasin siis 6868868, ise kaheldes, kas täna üldse töötavad. Aga pol'd probleemi - sai valida ingliskeelse teeninduse ning kõne suunati kuhu iganes, kus see win miskise automaadi abil ilusti aktiveeritud sai. Tore.
Millest ma siinjuures aru ei saa: miks kurat seda asja ei saanud ikkagi üle interneti automaatselt teha: need 7x6 numbrit peaks saama ju masinast kätte ja vastupidi. OK, võib-olla pole see "vastupidi" win'i sisse ehitatud, aga asi see progejupike sellesama aktiveerimise käigus masinasse suruda?

reede, 6. märts 2009

Saksa mahvia

Ilusa rohelise pealkirja all toimetab Saksamaal maffia nimega Kliimakompanii.
Nimelt on Hansud - Greted välja mõelnud iseenesest toreda asja: väikese saastatusega tsoonid. Sinna saab autoga sõita kartmata €40 trahvi ainult juhul, kui esiklaasil ilutseb vastav kleebis, mille eelnimetatud kompanii €31.90 eest kasvõi postiga Eestisse saadab. Kuna meie sõiduidee tuli eksprompt, siis ei jõua Saksast muidugi miski post nii kähku siia. Iseenesest saaks me muidugi kohale ka seda eritsooni vältides, aga suure ringiga.
Esmapäeval siis vist esimene asi kusagilt see plärakas hankida.
Trip.ee-s ei ole sellest nähtusest kah veel juttu olnud (või ei oska ma õigeid otsisõnu leida).

Arenenud? Euroopa

Panin poole tunni sõidu kaugusele Frankfurdist seltskonnale hotellikohad kinni.
Loen mina reserveeringukinnituse bullat ja mis ma altservast leian:
Internet via modem is available in the hotel rooms and is free of charge
Mida ma sellest nüüd arvama peaks?
Et kraban mõne adsl modemi kaasa - 40 kohaga hotellike on oma DSALMi püsti pannud?
Või - ega ometi 33 kbit/s?
Või kolmas variant - Saksamaal jõudis massidesse ISDN - ega ometi...

neljapäev, 5. märts 2009

Väljavaade

Lugesin Tatsutahime sama nimega kirjutist ja hakkasin mõtlema, et mu vajadused/harjumused ses osas on viimase 20 aastaga muutunud.
20 aastat tagasi töötasin ma arvutusbüroo juhatajana. Aknad olid mu silmadest kõrgemal, mistõttu kodus oli mul tingimata vaja saada aknast kaugele välja vaadata. Eriti kaifisin sõber Arvi köögiakna väljavaadet. Oma korteris seda võimalust paraku polnud: kahe maja vahelt paistis "kaugele" ainult kitsas sektor. Kompenseerisin seda siis sati pealt ohjeldamatult golfi vahtides.
17 aastat tagasi, kui ma oma majja kolisin, oli seal vaadet piisavalt. Tõsi - tolleks ajaks ei olnud see enam nii oluline, sest töökoha aknast ( III korrusel ) avanes kah üht-teist vaadatavat. Ilmselt oli oma osa ka selles, et polnud vaja nii palju arvutiekraani vahtida (ja ekraan oli võrreldes Vene Wangi omaga kõvasti muutunud)
Praegune väljavaade on jälle ahtam, aga ringikihutamine ilmselt korvab selle.
Pühapäeval seisab jälle ees kihutamine: Frankfurti.

Ja Tüng Xui järgi on ilmselt mu praegune arvutikoht jama: näoga vastu seina, ees riiul raamatute ja nootidega. Riiulist paremal kapp raamatutega (riiuli koosseisus on ka baarikapp). Vasakul riiul raamatute, nootide, printerite ja kolaga. Ja aken - selja taga. Õnneks paistab sealt päikene ainult varahommikul, nii et ekraanipeegeldusi pole.

teisipäev, 3. märts 2009

Tallinn on HAIGE

Väga haige.
Juba vanaaja inimesed maalisid tonte seinale, aga kesse siis sellest järeldusi teeb.

pühapäev, 1. märts 2009

Fotojaht vol.2

Eileõhtune väljavaade elutoa aknast