esmaspäev, 21. juuli 2008

Marjavaese aja naps

Algmaterjalid:
2 klaasi vett
klaas piiritust
klaas suhkrut
1 keskmine apelsin

Koorida apelsin, pista sisu nahka. Koortel lõigata ära valge osa. Ülejäänu - kollane/oranž-lõigata pisikesteks tükkideka ja panna piiritusse ööpäevaks likku. Kaas peale!
Ööpäev möödas, keeta veest ja suhkrust siirup. Vahepeal kallata leotis koorte pealt teise nõusse ning panna valmis tikud või välgumihkel ja siirupikeetmise poti kaas. Kui siirup hakkab ilmutama keemaminemise märke, tõsta pott pliidilt jahedamasse kohta. Koheselt kallata siirupi peale piirituseleotis, segada lusikaga paar tiiru ning pista potile tuli otsa. Lasta põleda ca 2-3 sekundit ning potile kaas peale. Jahutada.
NB! Pürotehnilise tegevuse käigus hoiduda täpsemalt vaatamast, mis seal potis toimub, või muidu pole peeglis pärast kulme-ripsmeid-juukseid näha.

Teooria: pürotehnika käigus lenduvad-põlevad apelsini koorest väljaleotatud ebavajalikud komponendid enamuses ära.
Praktika: mitme apelsini koortest sama piiritusekogusega tehes tuli saadus läbipaistev, ühe apelsini koortega aga täiesti apelsinimahla väljanägemisega. Ka esmane maitse, mille suu reageerib, on apelsinimaitse (kohe takkapihta tulevad muidugi ka muud maitseelamused).

PS miks label "oi aegu ammuseid"? Ehh, kunagi sai leiba teenitud arvutielektroonikuna, ning seda piiritusekogust, mis ketta- ja lindiseadmete puhastamiseks oli ette nähtud ...
( Inspiratsioon M&P blogist )

1 kommentaar:

  1. muide, apelsin on setude rahvussöök...
    st - ma varsti räägin täpsemalt...
    :)

    VastaKustuta