reede, 5. oktoober 2012

Olli

Olli on ettevõtja, ehk nagu tema emakeeles öeldakse: yrittäjä.
Kuna Olli on tänapäevane ettevõtja, juhib ta firmat poolteistsaja kilomeetri kauguselt. Abiks guugli kalender ja kännykkä. 
Ollil on firmas kolm neegrit, kes talle tööd teevad. Kõigi neegrite kodu on lõuna pool Soome lahte.
Olli ise on toimitusjohtaja.
Toimitusjohtaja ülesanne on toimetada: kirjutada arveid, koostada raamatupidamise algdokumente, maksta arveid ja palku, tellida materjale ning võtta vastu tellimusi nii telefoni teel, e-postiga kui ka koostööpartnerite veebiliideste kaudu.

Mõnikord Olli ei joo. Esimesed paar päeva on krapula, edasi läheb tavaliselt jälle joomiseks (eriti kui lähenemas on nädalalõpp, s.t. on juba kolmapäev); harvemal juhul peetakse paar nädalat kainet joont ning tegeldakse toimitusjohtaja tegevustega.
Vahel Olli  helistab ja raporteerib, et "esmaspäeval / homme/... olen rivis". Sellise avalduse peale võib kindel olla, et nimetatud päeval ta kindlasti rivis ei ole.
Kui Olli  "rivis ei ole", suunduvad kõned neegrile nr.1, kes töö kõrvalt siis võtab kõnesid vastu ja klientidega töid kokku lepib. Kui tavaline olek pikemalt kehtib, jäetakse nr.1-le tööd reserveerimata, eriti hommikupoolikuteks, mil kõnesid rohkem.

Selle aasta maikuus jõi Olli 32 päeva - alustas nimel 30. aprillil.
Viimased kaks aastat on Olli  jõulude ajal imelikul kombel kaine olnud - tea, kas on imelik juua siis, kui enamus ümberringi seda teevad ...
Kuna viimatinimetatud tegevus on Olli kaasmaalastele arusaadav Olli kodumaa on yrittäjäystävällinen, siis pole eriti hullu, kui maikuu aruanded raamatupidamisele ja sealt edasi maksuametile saavad valmis juulis-augustis.
Vahel Olli helistab ja räägib, kuidas tema pole aastaid korralikult puhanud ja nüüd siis puhkab. Kuna ta on üleväsinud, siis ta ei mäleta, et puhkas üle-eelmisel aastal kolme kuu jagu tööpäevi, eelmisel aastal pea kaks korda niipalju. 

Kui Olli puhkab, genereerib ta firma guugli kalendrisse mõtteavaldusi. Vahel sisaldavad need ohtrasti v-tähega algavat sõna, mis iseloomustab kliente, neegreid ja on muidu liitlause osade vahelisteks ühendajateks. Ühtlasi saame nendest avaldustest teada, et tema kulud seal, kui ta mietiskelee, on ainult 40 eurot päevas. Lihtne arvutus (ja ka praktika) näitavad, et mõttetöö katalüsaatoriks kulub poolteist liitrit hundijalavett päevas.
Et kraam otsa ei saaks ja õhk vahele ei satuks, lahjendab Olli katalüsaatorit veega, vähemalt pooleks.

Vahel ma mõtlen, et Olli peab olema tulnukas või on ta siis meditsiinilise eksperimendi katsejänes - tehismaksa katsetaja. Muidu ei tohiks selline vastupidavus võimalik olla. Samuti on imekspandav, et see firma kõigele vaatamata veel püsib.

9 kommentaari:

  1. Kas see Olli on tegelikult ka olemas? Või on tegu ikka mingi üldistuse ja fiktiivse inimesega? Kui ikka terve kuu kogu aeg juua, siis sealt ju eriti selgeid mõtteavaldusi ei tule ka kainel ajal...

    VastaKustuta
  2. Reaalselt eksisteeriv tüüp. Tal ongi tõenäoliselt ajus pöördumatud muutused toimunud.
    Nagu label ütleb: selavii

    VastaKustuta
  3. Loodetavasti ei pea sa ise üks nendest "neegritest" olema.
    Kui jah, siis soovitan siiski uus tööandja otsida.

    VastaKustuta
  4. hmh... aga kui kliendisuhtlus ja kõik kontaktid ja tegelik töö on niikuinii neegrite käes ja nad ilusti ilma Ollita toimivad, siis miks nad ei võta kätte ja kõrvale oma "Ollivaba" firmat ei tee, mis jätkaks sujuvalt sama asja tegemist samadele klientidele samade inimestega?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hee, asjalugu selline, et kliendid ei ole samad: on iga päev uued. Reklaamile on 15 aasta jooksul kõvasti raha kulutatud. Üle võtma peaks seega ka bossi telefoninumbri & firma meilinduse + tegema vahendusfirmadele selgeks, et Olli on pähh.
      "Kuidas ta nüüd äkki pähh on, seni ju kõik toimis?"

      Kustuta
  5. No ei ole olemas :D Naersin ennast peaaegu toolilt alla, aga kui see tõesti tõele vastab, siis vaene Sina...

    VastaKustuta
  6. on on olemas , mina täitsa usun kui olen siin soomes 12 a elanud Olli on minu naaber ... heheh

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mkmm, see on keegi teine. "Minu" Olli elab Hämeenlinnast ca 160 km kirdes.

      Kustuta