pühapäev, 30. märts 2008

Soome laenud Eesti keeles

Ei mäleta enam, kust ma hiljuti lugesin, et sõna "maaletooja" on soome laen. "Mässassja?" oli esmane reaktsioon, aga siis taipasin, et tõesti: ammustel aegadel ma selle sõna kasutamist Eestis ei mäleta.
Selle sõnaga on muidugi see nüanss, et head omakeelset asendust ei ole (või olen ma sellesama "maaletoojaga" niii harjunud). "Sissevedaja" tundub kuidagi salakaubandusele viitavat, "importija" on puhta võõrsõna.
See selleks. Maaletooja võiks mu meelest rahuga meie sõnastikku lisada: ka Uugametsa Kolla, kes Soomest ja nende keelest miskit ei tea, peaks sõna mõtte ära tabama.
Hoopis teine asi on selliste sõnadega, mis võetaks otse Soome keelest, muudetakse ehk t d-ks ning "valmis". Komistasin taolise otsa värske "Arvutimaailma" esikaane sisekülje artiklis: "standard määratleb õhus toimiva rajapinna ...". Rajapinta = interface = liides. Pakun, et rajapinnast ei saa Kolla aru, ei saa aru sellest sõnast üksi, kontekstiväliselt, ka ITimees, kes Soome keelt ei valda. Pigem hakkab mõtlema, millised ketsid jalga panna.
5

4 kommentaari:

  1. kas sa lugesid seda käsiraamatust :D nagu kõik sönad peaks otse tõlkima, olgugu, et meil sõna -juhend,käsikiri täitsa olemas on.

    VastaKustuta
  2. Käsiraamat on vanast ajast eesti keeles olemasolev sõna.
    Aga soome laene on hakanud jah palju olema, sinisilmne näiteks - tähendab hoopis muud kui eesti keeles.

    VastaKustuta
  3. Ei lugenud käsiraamatust, hoopis internetist (kuidas see Eesti keeles oligi?)

    VastaKustuta
  4. See tekst viimases Arvutimaailmas on tegelikult reklaam ja isegi nägin selle sisu alles peale trükki. Meil pole varem olnudki sellises formaadis ja asukohaga ning nii infotihedat reklaami.

    Suht keeruline oli lugeda, aga toimetus reklaamimüüki ja tootmisesse ei sekku. Mul on teada ainult reklaamide hulk ja suurused.

    Samas ei või ma muidugi vanduda, et see konkreetne väljend toimetuse masinavärki läbinuna oleks millegi muuga asendunud. Takkajärgi oleks muidugi hea tark olla :)

    VastaKustuta