teisipäev, 8. juuli 2008

Soome vs Eesti

Maarjamaa kodanikule harjumatud nüansid põhjanaabrite juures

Pangandus:
* Arve avamiseks tahavad palgatõendit või töölepingut, kuigi sai öeldud, et mingit krediitkaarti ma ei taha.
* Ümbrik PIN-koodidega tuleb su ametlikule postiaadressile, kaardi saad sealt kontorist, kus arve avasid/kaardi tellisid. Miks neid koos pangakontorist saada ei võiks - ei saa aru. Küllap olen veel liiga vähe põdrasammalt söönud.
* Netipanga lepingut saab teha alles siis, kui esimene raha on arvele tulnud (võib-olla mõnes teises pangas on teisiti, kst.)

Loomad:
* tundub, et siinsetel penidel on närvid tunduvalt paremas korras ja/või on nende peremeestel rohkem aega olnud nende kasvatamisega tegeleda.
* mõningad metsloomad tunduvad kõvasti julgemad olevat, eriti oravad.
Täna aga paterdas pardipere kamraadi jalge vahelt läbi.

Privaatsus:
* igaüks võib helistada Autoregistrikeskusesse ja öeldes reg. numbri, loetakse talle ette sõiduki omanik (ja vastutav kasutaja, kui selline on). Tõsi, enda (sõiduki) andmete taolist avaldamist saab keelata. Samas on pisikese tasu eest sõiduki ajalugu sealtsamast võimalik teada saada.
* eelpoolnimetatud "ametlik postiaadress" on kah üks eestimaalasele tundmatu nähtus. Kui Postil pole su aadressi andmebaasis, topivad nad su saadetise teise ümbrikku koos soovitusega see tagasi saata, kui valesse kohta sattus. Kui sa oma aadressi muudad, tulevad kõik su vanale aadressile saadetud kirjad uuele aadressile.

3 kommentaari:

  1. Viimati kui ma endale pankakaardi tellisin, küsiti mult kontoris kas kupatus postiga saadetakse või tahan ise järele tulla. PINnid ja kaart saadeti muidugi umbes nädalase vahega erinevates ümbrikutes.

    Vähemalt S-pangas anti mulle küll netitunnused kohe käte konto saldole vaatamata, milles just midagi kiita ei olnud.

    VastaKustuta
  2. mul käis asi kuidagi lihtsamalt: ytlesin, et olen arst ja töötan siinsamas pangakontori kõrval tervisekeskuses - kõik kaup kohe kätte ja reklaamkott veel tasuta kauba peale (senimaani kasutan Steffiku reisikotina - väga vastupidav)
    närvidele käib hoopis see, et nyyd nad on välja mõelnud selle, et sularaha oma kontole panemiseks on vaja PASSI ja ID-kaart ju neile ei kõlba. ajukääbikud - no passi ma võiks kodus ise kah põlve otsas valmis treida, tuhka nad aru saaksid. Ma olen terve euroopa ID-kaardiga läbi rännanud, ilma et kuskil passi vaja pleks - pass on Aafrikasse reisimiseks.
    teine asi, millest ma aru ei saa, on poes kaardimaksete puhul see, et nad tahavad henkilötunnuse viimast 4 numbrit ja siis vahivad nagu lambad, kui sul on eesti isikukood.

    VastaKustuta
  3. muide, varem saatsid nad posti edasi terve aasta,ilma rahata. nüüd on ahnemaks läinud, ainult kuu aega saadavad tasuta, siis maksad 16€, et aastakese juurde saad.
    enne sai posti kojutoomise tasuta katkestada ka kuuks ajaks, nüüd raha eest.

    aga ma arvan ,et pankadega on erinevusi. käisid vist nordeas? :)

    VastaKustuta