kolmapäev, 25. märts 2009

Kui ma oleks k6va 2kker

... siis kribaks ma viiruse. See viirus otsiks arvutist ohvits 2007-t. Siis uuriks ta järgi, kas lugupeetud kasutaja on vaikimisi salvestamise parameetrid ära muutnud (save as 97-2003 blabla) või on tohmanist kasutaja selle tegemata jätnud.
Viimasel juhul muudaks viirus nimetet parameetrid ära ja õnnitleks tohmankasutajat - "nüüd saavad ka teised inimesed Su loominguga tutvuda!"

Mulle nimelt juba mitmendat korda igatsugu inimesed helistavad "mulle saadeti mingi xlsx/docx fail, mida mu ohvits/OOo ei ava, kassasaad aidata?" Noh, saan jah. On muidugi olemas sihuke kena koht, nagu Zamzar, kuid paljud ei oska seda otsida ning paljud ei taha oma faile tundmatusse kohta saata. Samuti on vanemate ohvitsate omanike jaoks olemas konvertimise tööriist. Iseasi jälle, kes seda otsida oskab.
Ja üldse - mida kuradit oli vaja miskit idiootlikku uut formaati. Salvestagu vaikimisi ühilduvas formaadis ning las siis kirjaklamber keksib, kui hea ja innovatiivne ja turvaline on uus formaat - keegi ei saa su tarkusest teada, kui selles formaadis salvestad.

Mis on uute failivormingute eelised?
Ecma Office'i avatud XML-vormingud pakuvad olulisi täiustusi praegu Office Word 2007, Office Excel 2007 ja Office PowerPoint 2007 puhul kasutatavatele kahendfailivormingutele. Kuna need uued failivormingud on tihendatud, siis selle tulemusel on dokumendimahud tunduvalt väiksemad – mõnel juhul isegi 50 või 75 protsenti. Failivormingute struktuur on parandanud ka kahjustatud või rikutud failide andmetaastevõimalusi.

Eksole - uued kettad uutes masinates, kuhu 2007 tüüpiliselt istutatakse, on sadades gigades ja nüüd miski häda tavakasutaja mõnekümnekiloste tavadokumentidega? Andmetaastevõimalusi avardab kindlasti eestikeelne vaikimisi "New spreadsheet"'i tõlge: "Uus Microsoft Office Exceli tööleht.xlsx". Raudselt on ketta crashi järel miski utiliit sillas, kui täpitähtedega failinime leiab - need päästetakse esmajärjekorras juu.

2 kommentaari:

  1. 1. Ei sa ei saa - st. 2ra palun kuangi ava h2daliste kollegide docx ja xlsx faile. Kas - A) paigalda neile Vahend v6i B) harjuta neid "tunmatu looma nahast" formaadis kirju tagasi saatma teatega - ei saa avada, mulle sobivad formaadid X, Y ja Z.
    Ma lausa j2lestan seda inimeste rumalat alandlikkust, kui keegi neile oma arrogantsuses saadab mingi X formaadi ja inimene peab oma pyhaks kohuseks minna kohalike itimeeste ajusid n****ma, sest ta "peab" selle lahti saama sest selle saatis t2htis klient/ylemus/partner/.
    Kurat, on ammu teada, et ylbiku k2itumine l2heb vaikides 2ra kannatajate suhtes ainult ylbemaks.
    2. DocX ja XlsX formaadid on siiski PAREMAD kui vanad doc ja xls. Uued formaadid on v2hemalt OSALISELT avalikustatud ja "open source" samas kui vanade doc ja xls failide avajad on puhtalt reverse-engineeritud h2kid. Aga muiudgi tuleks tervitada ainult iso standardiks kuulutatus ODT vormingu kasutamist. Ja ainult!

    VastaKustuta
  2. Ehhee, ma arvasingi, et Sa reageerid ja umbes niimoodi.
    Aga praegusel raskel ajal ei saa klienti per$$e saata vaid talle tuleb sinnasamasse pugeda.
    Vahendit OOo jaoks ma pole leidnud. Ja meie pisikompanii 9-st arvutist on vaid kahes miski MS Ohvits - kummalgi neist ei tule miskipärast avamatuid faile ette.

    VastaKustuta