pühapäev, 6. märts 2011

Sai poes käidud

... ja mõned õlled ära toodud.


















Justulett aga ajas kiruma:
sinine riba etiketi paremas servas tähendab, et toode on laktoosivaba.
 Saan aru, et mõnel inimesel on laktoositalumatus
(wiki andmetel kannatab selle all Põhja-Euroopas ~5% elanikkonnast, Aafrikas aga üle 90%). No kurat, on vaja siis nende imporditud somaallaste ees nii lömitada. Mõni juustusort oleks ju küll ja küll. Ja oleks ma siis ühtegi piraatide hõimlast selles poes kunagi märganud.

Öelge mulle, toitumisteadlased, meedikud ja muidu targad: on see mulle kuidagi kasulik, kui ma söön rasva-, gluteeni- ja laktoosivaba kraami, samas kui mul ühegi nimetatuga probleeme ei ole? Närvidele igatahes see küll kasulik ei ole, kui ma tunnen, et keegi kipub mu eest otsustama mis mulle hea on.
Ma olen üldse hirmus inimene - leiva peale määrin kah puhast võid.

8 kommentaari:

  1. ilma laktoosivaba juustuta ei saaks mu tütar üldsegi juustu süüa. samas võin kinnitada, et maitsel vahet ei ole. niiet ära lase end heiduta. pealegi on vääääga palju juuste, eriti käsimüügi juustuletis, milles midagi pole eraldatud, ära võetud või juurde pandud.

    VastaKustuta
  2. mina söön ka ainult puhtaid ja rasvaseid ja muidu maitsvaid asju.

    VastaKustuta
  3. Kas tahad saadan Sulle juustu? Talus tehtud juustu ja tuleb mainida, et väga hästi tehtud juustu :P

    VastaKustuta
  4. Laktoositalumatuse ületähtsustamine on seda tobedam, et paremal juhul tekitab selle manustamine vaid kõhulahtisuse.

    VastaKustuta
  5. Noh, kui kodust eemal selline asi juhtub, siis on raske seda jama üle tähtsustada.
    Seda, et maitse sama on - pole ju võimalik kontrollida. Võib-olla on, võib-olla ei. Seal poes ma ei leidnud sama juustusorti laktoosiga ja ilma. Teoreetiliselt peaks laktoosivaba olema suts magusam, sest laktoosi hüdrolüüsil tekkiv glükoos olla laktoosist magusam.
    võimaitia

    VastaKustuta
  6. Gluteenivaba pärast ma väga ei muretseks - niikaua kui nad just gluteenivaba 6lut laialt levitama ei hakka (kindlasti keegi on juba leiutanud). See tähendab ju k6igest seda, et ei sisalda nisu, otra, rukist ega kaera. P6him6tteliselt v6iks tomati peale ka kirjutada, et gluteenivaba.
    Närvidele käib see, kui need laktoosiintolerantikud marsivad arsti juurde ja väidavad, et neile ei saa kirjutada ravumeid, mis sisaldavad abiainena laktoosi (enamik tablette tegelikult). Maisaaru, kust nad selle info v6tavad - mingi "vähälaktoosinen kermaviili" v6i shokolaad kärab kyll, aga paar milligrammi laktoosi tableti sees on oi kui hirmus. Mulle teada olevatel andmetel on teadusuuringutes selgitatud, et selline tyhine tablettides sisalduv kogus ei tohiks isegi mitte peeretama panna.

    VastaKustuta
  7. Ahsoo jah, mul jäi veel täpsustamata, et erinevalt laktoosist, lööb tilgake gluteeni tema intolerantiku mitmeks päevaks korralikult rivist välja. Nii et ma ei paneks kindlasti kellegile pahaks, kui ta oma toote pakendil ilusasti ära märgib, et tema kapsasupp gluteeni ei sisalda.

    VastaKustuta
  8. Selgub, et reklaam "Gluteenitomat muikut": http://isem6tleja.blogspot.com/2010/04/uus-teravili-raabis.html on siis peris asjalik

    VastaKustuta