laupäev, 22. oktoober 2011

Fotojaht - all paremas nurgas

Esimesel ostetud digiseebikal sai loomulikult kõik vidinad käiku lastud, kaasa arvatud kuupäeva "keevitamine" pildile. Et hiljem hea vaadata, millal pilt tehtud. (Praegu pean seda veidi tüütuks, pealegi on kuupäev exif-ist näha)

Antud pildil on all paremas nurgas peale kuupäeva hoopis tähtsamat: nimelt kaks elektrolüütkondensaatorit.
Skeem ise juhib auomaatset loomade-kalade söötjat. Käivitub peale päikesetõusu ja peale loojangut. Et aga tuttava kala- ja jahimehe teada olla kalu mõttetu sööta õhtul ja metssigu hommikul (kuna varesed panevad kõik pintslisse), telliti mult emba-kumba väljalülimine. Joonistasin skeemi üles ja asi oli selge: üks kondensaatoritest on seotud hommikuse käivitusega, teine õhtusega. Pildil ongi näha, et paremast nurgast teine kondensaator on üht jalga pidi välja joodetud.
Süsteem ise on lihtne: on kopsik, mille põhjas see skeem ja patarei, selle kohal mikromootor, mille võlli peal paari ribiga ketas. Ülalpool suurem kopsik, millest toit vabalt kettale voolab, aga vahe on nii väike, et seisva ketta/tiiviku puhul välja ei voola.

Kokkuvõttes näeb välja midagi sellist




teised

11 kommentaari:

  1. Hmm, neid samasuguseid vidinaid on seal plaadil ju 8, mitte 2, kust Sa aru saad, et just need 2 on need lülitid? Keerukaline maailm minu jaoks.

    VastaKustuta
  2. .. oh pagan, õhtu ja hommikutundlikud kondekad. Kuhu küll tehnika on arenenud!!

    VastaKustuta
  3. Väga tuttav maailm mulle...rohelised plaadikesed, juhtmed ja muud vidinad.
    "Öige insener peaks programmeeritud ja kokkupandud elektronplaati oskama ka mehaanikaga siduda". Seda olen oma koduselt ylemuselt pidevalt kuulnud, tema on just samasugune universaalne mees :).

    VastaKustuta
  4. Igasugused niisugused asjandused käivitavad minus häirealarmi: "Tähelepanu! Tundmatu vidin! Pikali! Rooma ettevaatlikult objektist eemale!"

    VastaKustuta
  5. Skeem nagu arhailine küla muiste - kondensaatorid on taluasemed, kiibid on nagu ühised karjamaad... Aga asi toimib, isegi võhik saab asjale pihta.
    Vaadates aga emaplaati, tuleb silme ette hästi korralikult planeeritud suurlinn, millest arusaamiseks on vaja sada erinevat spetsialisti, kes seletavad ja seletavad. Kui mingi jubin läbi kärssab, on kogu linna varustus ohus. :)

    VastaKustuta
  6. Seda pilti vaadates meenub mulle tehnikalabor, kus sai kõvasti vaeva nähtud, et labori tööd sooritatud saaks.:)

    VastaKustuta
  7. olen osalisega sama meelt, ilmselt oleme temaga samast pataljonist ja roomame rivis :D mõnikord ja mitte nii mõnikord, olen ma päris õnnelik, et ma esimene inimene polnud... ilmselt istuks me veelgi puu otsas.

    VastaKustuta
  8. Ei maksa nii kriitiline enese suhtes olla. Elektroonika tuli ikka alles siis, kui tekkis teema "mida teha, kui midagi teha ei ole".

    VastaKustuta
  9. oeh... noorus tuleb meelde. lapsepõlvest mäletan, kuidas vanaisa mingeid traate ja juhtmeid ja vidinaid pruunile (?) alusele tõmbas ja kokku jootis. Mis need olid, pole õrna aimugi, aga millegipärast on tunne, et asi oli seotud laevandusega. Väljanägemine oli igatahes sarnane... kahju, et mul mälusopis - all paremas nurgas - rohkem infot pole..

    VastaKustuta
  10. Ûle minu mõistuse. Olen kunagi väljendanud oma suhtumist arengusse täpselt samade sõnadega kui Ti:a .. et me oleks ikka veel puu otsas :) Aga jah, kyllap see on nii, et kui asja süveneda jaksaks, siis miskit ehk taipaks kah. Igaljuhul hea valik, erinev!

    VastaKustuta