neljapäev, 20. detsember 2012

Ravikindlustus: Eesti contra Soome

Seoses "talendid koju" projektiga tutvusin sellega, mis mind ees ootab.
Kui Soomes sai ravikindlustuse esimesest tööpäevast alates, siis Eestis
"kindlustuskaitse tekib tööle või teenistusse asumisest arvestatava neljateistkümnepäevase ooteaja möödumisel".
Ma küsiks, et kas see pügal on ikka kooskõlas Euroliidu sisese igatsugu vaba liikumise põhimõtetega? Mul on kokkulepe, et 2.jaanuarist lähen tööle, kuid pean seejuures värisema, et kahe nädala jooksul näiteks suurt mutrivõtit varbale ei kukuta - muidu maksan tagantjärgi ntx poole aasta palga haigemajale.
Meite ravikindlustusseaduses on teisigi imelisi nüansse.
§22 - ravikindlustuse saab ka haigekassale keskmise palga alusel arvutatud obrokit makstes, kuid pead olema "lepingu sõlmimise kuule eelneval kahel aastal vähemalt kaksteist kuud kindlustatud olnud". Millest selline imelik nõue? Sellest saab muidugi imelihtsalt (ja odavamalt) mööda hiilida, aga ???
Sotsiaalministeerium, ae!

3 kommentaari:

  1. Sisulist tähtsust sel Eesti ravikindlustusel pole, sest kui kukkuv mutrivõti purustab sul varbaluu või põhjustab tugeva verejooksu, siis on arstiabi tasuta. Samuti südamehäirete, ülikõrge palaviku, pimesoole ja muu taolise puhul - tasuta.

    Keskmise areneda võiva spetsiifilise haiguse puhul on aga kindlustus samuti mõttetu, sest eriarstide järjekorrad on 2-4 kuud. Selle aja peale kas paraned ära või areneb haigus surmavalt ohtlikuks, mille puhul peab sind tasuta abistama jällegi kiirabi või Erakorralise Meditsiini Osakond (EMO).

    Seepärast maksab iga tervisest vähegi hooliv inimene haigeks jäädes need 30-50 eurot ning pääseb arsti vastuvõtule juba 1-3 nädala jooksul.

    Ravi- ja diagnoosiprotseduurid samuti, et saada kiiremat-parimat võimalikku abi.

    Rääkimata ilusatest osavõtlikest noortest neidudest, kes tasulistes kabinettides sinuga nii mahedahäälselt naeratades pikalt ja põhjalikult tegelevad:))


    P.S. olen ise juba 3 aastat haigekassa kindlustuseta ning maksnud selle aja jooksul arstidele omast taskust ca 500-700 eurot ja kavatsen ka edaspidi ainult tasulistel vastuvõttudel käia, sest see, mis toimub riigi rahastatud kohtades on horror.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Unustasin öelda, et mu keskmine sissetulek on ca 300 eurot kuus kätte.

      Kustuta
  2. Minagi olen viimastest 10-st arstilkäigust 7-l juhul eraarste külastanud.
    Teema rohkem põhimõtteline.

    VastaKustuta