kolmapäev, 14. veebruar 2007

Vasakust "majandusmudelist"

Kommenteerisin Punase Hanrahani kirjutist Mida mina oleks eilsele sirje postimehe jutule lisanud
Minu kommentaar:
Vasakpoolsus on vahva asi seni, kui püütakse oma soovunelmaid majandusseadustena võtta.
Loodan, et kirjutise autor ei pidanud silmas sundkollektiviseerimist kui töötaja omanikuks saamise meetodit?
Minule tööd andva firma 2006 lõpubilansi aktiva on veidi alla 7 miljoni. Siia ei ole juurde arvatud firma renomeed, know-how’d, kliendibaasi ja muud immateriaalset põhivara. Firmas töötab 10 inimest. Seega oleks pidanud ma poolteist aastat tagasi köhima ligi miljoni, et sinna tööle saada? Ja selle tagasiteenimiseks 10000-se kuupalgaga ca 10 aastat töötama, alles siis võiks nagu putru sööma hakata?
Ja kui võtta toda sundkollektiviseerimise varianti, oleks paljud firmad hukule määratud. “Inimene tänavalt” ei jaga eriti midagi ühe firma toimimisest. Tema tahaks kogu kasumi endale tasku ajada. Kui selliseid tegelasi on firmas enamus, siis tõenäoliselt nii tahetaksegi toimida. Aga mille eest siis laovarud hangitakse? (Siinkohas selgituseks: lattu ostetud kauba maksumus ei ole kulu !! )
Kui klient ei saa kohe seda, mida tahab, sõidab ta teise firmasse ja üks diil jälle vähem.
Meie laovarud on ca 4 miljonit, kuna müüme küllaltki kallist teenust (tüüpiline arve on vahemikus 80…100 tuhat). Kui meil seda laovaru poleks, oleks tegutsemine võimatu.
Jah - alati on kõigil võimalus oma firma teha. Edu kõigile selleks. Mina ei tunne end piisavalt ettevõtlikuna (äriplaani kah nagu napib) oma firma tegemiseks. Aga kolhoosid - nägime, kui kaua see asjandus kestis, mis hinnaga ning mis neist lõpuks sai. Ja mitte pudilõug Mart Laar ei suretanud neid välja.
Oleks tore, kui PH veidi täpsemalt kirjeldaks oma “kõik omanikuks” ideed.

Lugesin kirjutatu läbi ning leidsin, et miskit jäi ütlemata:

“Omanik vajab sind, sina omanikku ei vaja!” - mõlemad vajavad mõlemat. Sest kui töötaja arvab, et ta omanikku ei vaja, on ta piisavalt loll omaniku rollis mitte toime tulemiseks.
"Paraku on praegune ühiskond selline, et inimene, kellest firmale mitte mingit kasu ei ole, ehk siis firma omanik, paneb taskusse kõige suurema papi." - et siis kõigile võrdselt? Nii sellele, kes mõtleb välja kõrgtehnoloogilisi seadmeid/tehnoloogiat mida firma toodab/pakub, raamatupidajale, transamehele kui ka koristajale?
Ah, aitab. Kes saab aru, sellel pole seda vaja lugeda. Ja kes ei taha aru saada ...

1 kommentaar:

  1. üks sõber tegi mulle ükspäev msn-s nalja... ptles, et nüüd on EV-s probleemiks teadmistepõhine diskrimineerimine (et no miks meil küll enamharitud kõrgemat palka saavad)ja et miski erakond on algatanud kampaania võitlemaks seesuguse kurja nähtuse vastu...

    ma sain kõigepealt infarkti ja alles hiljem mõistsin, et nali...

    VastaKustuta