pühapäev, 15. aprill 2007

Vasakpoolsus ja parempoolsus - nende põhimõtteline erinevus

Loen infopartisani artiklit "Mis imeloom on vasakkonservatiivsus?" ning ajus hakkab tekkima veendumus:
vasakpoolsuse oluline komponent on millegi vastu olemine, parempoolsusel millegi poolt olemine.

Vasakpoolsetel oleks nagu pidevalt tarvis kellegi/millegi vastu võidelda. Kasvõi vaenlane välja mõelda ja siis ikka võidelda. Üheks näiteks PH poolt (ka) mulle inkrimineeritud massiline põlgus 80.aastate arhitektuuri vastu. Tahtmata aru saada, millest tegelikult jutt, kukutakse selle vastu võitlema.
Põhiline, mille vastu võideldakse, on muidugi loodusseadused (loe: majanduse toimemehhanismid ja inimese psühholoogia). Kahtlemata on ilus mõelda firmadest, kus kõik on võrdselt osanikud jne. Aga:
1. selline kooslus ei kesta kaua. No miks peaks ajudega tegelane teenima palka tegelasele, kelle panus pole kübetki tema omast.
2. selliseid ei ole võimalik tekitada piisavalt suuri, et saada piisav know-how kasvõi näiteks läpakate tootmiseks.
Maailmast on näiteid ainult per$$ekukkunud vasakpoolsusest (pardon my french) - NLiit, Kuuba, P-Korea. Miks ei ole "normaalset" vasakpoolse valitsusega riiki? Elementaarne, Watson - millegi vastu võideldes unustatakse asja konstruktiivne pool: mille poolt me siis tegelikult oleme.

duhh, tsentrist

10 kommentaari:

  1. Eeeh..

    Kõnelemata otse asjast niipalju, et kui vasakpoolsust ei oleks, ei saaks sa tsentrist olla:)

    Ehk teisisõnu ja asjast natuke lähemalt: parlamentaarses demokraatias on vasakpoolsusel oluline roll parempoolsuse tasakaalustajana. Kas saaks üldse rääkida demokraatiast, kui kogu poliitilisest spektrist jääks järele ainult üks pool?

    Teiseks teed sa siin ühe mõistelise vea. Nimelt: ka sotsiaaldemokraatia on vasakpoolsus. Valdavalt sotsiaaldemokraatlikke põhimõtteid järgivaid riike on maailmas juba kuhjaga leida ja keegi ei saa väita, et neil nüüd niiväga häda oleks:)

    VastaKustuta
  2. Ahjaa, näiteks Orkuti kogukonnas "Left Liberal - vasakpoolsed" tegutsevad eranditult SDE liikmed ja nende pooldajad ning SDE-st "vasakumaid" tüüpe ma seal lisaks endale suurt kohanud polegi.

    Panna mind P-Koreaga (mille "persekukkumises" ma sinuga täiesti ühte meelt olen) ühte patta no veel kuidagi võib, aga panna samma patta ka Ivari Padar, T.H.Ilves, Jüri Pihl - no see ei lähe kohe teps mitte ju:)

    VastaKustuta
  3. Minu meelest on vasakpoolsus hoopis jube optimistlik maailmavaade, sest ta usub, et inimene võib olla juba praegu piisavalt hea ja vooruslik selleks, et luua parem maailm.

    Ehkki ma ise pean end ka pigem vasakpoolseks (ehkki selliseks SD kanti), usun ma ka Aarmat, kes ütles, et inimkond areneb vägivallatuse ja kommunismi tasemele mitte enne 3000 aastat praegusest ning mulle tundub, et ta on isegi veel optimist.

    Aga samas võivad ka parempoolsed olla tihti vastu ... kõige selle vastu, mis pole nende meelest "õige eluviis".

    Parempoolsuses on minu jaoks suurim paradoks see, kuidas samaaegselt rõhutatakse individuaalset vabadust ning postuleeritakse väga ranged moraalsed nõuded, mis on just selle isikliku vabaduse vastandid.

    VastaKustuta
  4. Minu jaoks?

    Olen viimasel kuul mõelnud sellele et ei ole ikkagi olemas vasak ja parempoolsust. On olemas need kes usuvad majandus ja isikuvabadusse (sildistatakse parempoolseteks). Nende ideoloogia alus on isiku võimalused muuta reaalsust, seega kaasneva isikul sellega seoses ka kohustused.

    Lisaks usutakse objektiivsesse tõesse, mitte ei eksisteeri mitu paralleelset universumit, vaid üks. See kus me elame nüüd ja praegu. Igat riigi poolt ettevõetavat sammu või ühiskonnas toimuvat protsessi on võimalik objektiivselt hinnata. Maailams on olemas põhjus tagajärg seosed, mõnes vallas küll tõenäosuslikud.

    Nimetaksin paljusid blogosfääris viimasel ajal toimunud arutelusid pigem newage ja realsimi konfliktiks.

    VastaKustuta
  5. Nõus - tasakaalustav roll on igati vajalik. Muidu võib paduparempoolne liiga sügavasse eufooriasse laskuda oma ideede ilmeksimatuse pärast ja niiviisi kriitilise meele ja analüüsivõime kaotada.
    Loomulikult pean ma loodusseaduste vastu võitlemise all silmas praegust inimkonda, võib-olla tõesti 3000 aasta pärast on inimeste mõttemall niipalju muutunud, et vasakpoolsete ideaalid ka praktikasse jõuavad. Ja iseenesest mõista jõuavad need ideaalid selle aja jooksul kah oi kui palju muutuda.

    VastaKustuta
  6. Arni, mina anarhistina olen ka Left Liberal kommuunis... SDE-st ilmselt vasemal...

    ja Toivo, väide, et 'On olemas need kes usuvad majandus ja isikuvabadusse (sildistatakse parempoolseteks)' on nii absurdne, kui vähegi olla saaks. Kuidas fašistid (sildistatakse äärmusparempoolseteks) ja anarhistid (omakorda vasakpoolseteks) sellesse skeemi sobiks ?

    Aga seda mõtet ma tõepoolest toetan, et vasakpoolsus on räme idealism. Aga praeguses küünilises maailmas võib ju üks väike idealistlik maailmavaateline hobi olla...

    VastaKustuta
  7. Selle niinimetatud "newage ja realismi" konfliktiga on nii, et lisaks objektiivsele reaalsusele ehk siis antusele peab inimkonnal olema ka ideaale, mille poole minna.
    Ja mulle meeldiks kui neid ideaale oleks igaks juhuks kohe mitu: et eksisteeriks mudel, milles liigutakse tehnoloogia ja isikuvabaduste teed, aga et oleks ka mingi mudel, kus otsitaks muid viise. Lihtsalt kaine mõistus ütleb, et kui miski kuulutatakse objektiivselt õigeks, siis on see ohtlik tendents, sest kui selle ainsa objektiivse tõega midagi nihu läheb pole enam alternatiive kusagilt võtta.

    VastaKustuta
  8. Minu jaoks on vasak ja paremskaala defineeritud väga lihtsalt. Põhimõtteline erinevus seisneb labaselt öeldes selles, kas inimene peab end ise sita seest välja tõmbama (parem) või tuleb teised ka sita sisse tõmmata (vasak). Praktiliseks näiteks võiks tuua astmelise tulumaksu.

    VastaKustuta
  9. Tooks paralleelse näite.
    Mulle ei meeldi parempoolsete juures see, mismoodi nad neegreid põletavad ja juute gaasitavad.

    Panna vasakkonservatiivid, -liberaalid ja -tsentristid kõik ühte punti, vürtsitada seda sajandivanuste ebauskudega ja saamegi kaasaegse parempoolse jaoks sobiva pseudotõe. Sama hästi võib lugeda ühesuguseks natsid, neoliberid ja isamaalased...

    Ja muide, kas te teadsite, et kui anarhistile hõbenoa otsast leivatükk anda, muutub ta isamaalaseks ? Tõsijutt, sõbra sõbra sugulase kasuvend ise nägi.

    VastaKustuta