laupäev, 28. märts 2009

Tsiviilkaitseõppus

Ka blogosfääris levib üleskutse kustutada täna õhtul kell 20.30 kohaliku aja järgi kodus valgustus tunniks ajaks:
THIS SATURDAY 28 MARCH AT 8.30PM YOU CAN VOTE EARTH BY SWITCHING OFF YOUR LIGHTS FOR ONE HOUR - EARTH HOUR.
Tore-tore, oleme rohelised mis kole ja uhke tunne on. Aga samas loodame, et selle kampaaniaga väga paljud kaasa ei lähe. Miks?

Miski uuringu järgi kulub euroopa kodumajapidamistes keskmiselt veerand elektrienergiast valgustusele. Kuna praegu on just selline keskmise pikkusega päev, siis peaks see veerand ka paika pidama. Palju ühel laupäeva õhtul on seda muud ehk "mittekodust" tarbimist, seda ei oska ma kuidagi arvestada. Noojah - Eiffeli torn pidi kah pimedaks tehtama.

Mis siis juhtub, kui kogu euroopa sellega kaasa läheb? Enamik ju ühes ajavööndis. Elektrijaamade koormus väheneb. Generaatorid kipuvad "vabakäigul" kiiremini pöörlema. Loomulikult on olemas automaatika, mis elektrijaamades vähendab turbiini ringiajava vee või auru kogust. On veel ka aatomielektrijaamad. Seal on kah aur, aga selle tekitamine on paraku päris suure inertsiga protsess. Sandimal juhul võib osutuda vajalikuks jaam võrgust välja lülitada. Mis selle tagajärjel juhtuma hakkab, selleks treenitakse vist hullemini kui lennukiterroristide tõrjumiseks. Google märksõnad "nuclear power plant", SBO, LOOP

Samal teemal varem: Põrgutee on sillutatud heade kavatsustega

2 kommentaari:

  1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  2. Et valgustuse osakaal energiasüsteemis on suht väike, siis taoline trikitamine süsteemile ohtlik vast pole, aga mõttetu küll.

    Energiasüsteemist. Earthhour

    VastaKustuta