laupäev, 3. november 2007

Põrgutee on sillutatud heade kavatsustega

Kati jutu Kõrvitsapoisid ja hulkuvad hinged kommentaaris ütleb Metsapiiga:
... Prantsusmaal rahvast minutilisele voolukatkestusele (või oli 5 min?) kutsuti elektri väljalülitamise teel. Ka presidendipalee andis üritusse oma panuse. Sellest hetkest sündis suhteliselt suur energia kokkuhoid… Jah, kollektiivses heamõtlemises peitub jõud.

Sellisest kollektiivsest elektri väljalülitamisest võib sündida veel selline sünergia, mille mõjul elektrivõrgu tüübid kaalust paar kilo välja higistavad, et võrku sünkroonis hoida. Sandimal juhul jääks näiteks Eestis elektrijaamad seisma ja nende uuesti käimapanek võtab mitte minuteid, vaid paaalju rohkem aega.

Kunagi ennemuistsel aal tehti ETV-s sellist lolli nalja, et ässitati rahvast helistama mingil numbril (täpne kontekst on meelest läind). Helistatigi siis. Minu teada kärssasid vähemalt ühes Tallinna telefonijaamas kaitsmed. (See on siis näide mõtlematust kampaaniast, mitte energia kokkuhoiust)

Energia kokkuhoid on loomulikult hea, kui seda mitte taolise kampaania korras teha. Keegi rehkendas välja, et kui USA kodanikud viitsiks õhtuti oma telekate juurde kõmpida ja need välja lülitada (mitte StandBy-sse), võiks ühe tuumajaama seisma panna (tegelikult saab küll ainult kõigi võimsust veidi vähendada). Seda tegevust võiks meilgi harrastada. Ise püüan nii teha, kui ma viimane telekavaataja olen.

0 arvamust:

Postita kommentaar