esmaspäev, 10. september 2007

Tabletid või mitte tabletid?

Ramloff kirjutab tablettide võtmisest ja inimeste erinevast suhtumisest sellesse.
Kommentaarides vihjatakse, et valuga annab organism "omanikule" teada mingist rikkest või valest tegevusest.
Tjah, kui teaks, millest.
Mind vaevavad vahete-vahel "auraga peavalud". See väeb välja nii, et tekib nägemisvälja pisike sakiliste servadega ring, mis suurenema hakkab. Umbes 15 minuti jooksul suureneb see "ekraanilt välja" ning varsti peale seda on ilgemat peavalu oodata. Kui ma nüüd selle ringi ilmumise algstaadiumis saan kusagilt Ibumaxi kätte ja nahka pandud, siis tuleb vaid tuim valu, mis laseb tööd teha.
Viidatud lehel pakutakse selle tervisehäire põhjuseks "stress, food, or something else".
Stress - jah, miskisugune on, aga kunagi ammu vaevasid need nähtused mind iga kuu, ja ma vähemalt ei mäleta miskit stressi tol ajal. Toit on kaasa tosina aasta tagusest kaalujälgimisest alates meil OK. Something else? What?
(siinkohas tulebki meelde, et töölaua sahtlis said tabletid otsa)
Ega oskagi midagi muud teha kui uued tabletid lauasahtlisse valmis vaadata.
Siiski, üks nüanss. Ma sõidan aeg-ajalt ringi, kuni 500-600 km ringe mööda Eestit. Sellise sõidu jooksul pole seda valu veel kordagi esinenud (ptüi-ptüi-ptüi). Mida sellest järeldada? Juhus?
Tont seda teab.

12 kommentaari:

  1. Migreen neh. Ja selle lingitud lehe järgi võib põhjuseks olla ükskõik mis.
    (Mis tuletab mulle meelde anekdooti mehest, kes sattus pokri ning ainsaks lugemisvaraks oli sealtsamast leitud meditsiinialane raamat. Peale paarpäevast lugemist leidis ta endal kõigi seal loetletud haiguste sümptomid peale nurgavoodipalaviku.)

    VastaKustuta
  2. Migreen on jah ajuveresoonte reaktsioon mingisugusele agensile, milleks võib olla ükskõik mis. Igal ühel erinev asi. Muud nõksu polegi, kui igaaüks peab ise jälgima ennast ja katsuma aru saada, mis tal seda hoo vallandumist põhjustab. Enamasti on mitu asja ;-) Mul on kah paar-kolm sellist migreenihoogu olnud - sealt see paanikahäire alguse saigi (aura oli jube, peavalu pold õieti ollagi). Minul on vallandajaks põhimõtteliselt ülisuur kofeiiniannus juhul, kui ma pole korralikult välja puhanud. Teiseks vallandavaks faktoriks on miskipärast saksakeelne keskkond - ilmselt aju töötab võõras keeles liiga suure intensiivsusega ja miskit kärssab läbi.
    Niikaua kui Ibumax aitab, on tegemist väga keregekujulise haigusega. Kahjuks ei kõlba niimoodi blogi teel diagnoosida ega ravida, aga mulle tundub kirjelduse põhjal, et äkki sul võiks triptaanidest abi olla? Asi selles, et neid määratakse reeglina raske haiguse puhul, aga tühja nad siis enam aitavad!
    Valuvaigistite pime vihkamine ja paaniline vältimine pole minu meelest erilise arukuse tunnus. Aga ses suhtes ei tasu ju arste usaldada, sest nad on laisad, lollid ja tahavad nagunii patsiendile ainult halba.

    VastaKustuta
  3. Kusjuures tuhkagi ei saa aru, millest.
    Viimati oli möödunud nädalal: igati rahulik hommikupoolik oli olnud. Istusin laua taga arvuti ees ja arutasin pealikuga telefoni teel ühte projekti. Ja näen, et tuleb miski ufo vaatevälja.
    Ja no kesse suudab pidevalt päevikut pidada: mis sõin-jõin, kuidas magasin, milline ilm on, ...
    Kesned triptaanid on ... leidsin.
    Kui järgmine kord perearsti juurde asja on, küsin. Kuigi - praegu ajab Ibumax ju asja ära.

    VastaKustuta
  4. Triptaanidega on nii, et just siis kui ufo vaatevälja ilmub, tuleb kibekiiresti tablett sisse võtta - kui hiljaks jääd, pole enam kasu. Hind oli ka vanasti ca. 120 krooni tablett, aga pragu pole aimugi mis nad maksavad. Pea-asi et aitab.
    Muideks, arvutiekraani vahtimine on raudselt riskitegija! A ilmselt peab sinna miskit veel liituma...

    VastaKustuta
  5. Nii ta on - arvutiekraani taga alates 1985. Esialgu oli see küll "helerohelised tähed tumerohelisel ekraanil". Aga tollal ma ufosid ei näinud.
    Ja paistab, et minu jaoks praegu Ibumax = Trip..., ain't XX korda odavam.

    VastaKustuta
  6. No ega muidu ei tea, kui ei proovi, võimalik et sama. Kui ma saan mõnelt ravimfirmalt tasuta näidiseid (hetkel pole), siis võin sulle postiga saata ;-)

    VastaKustuta
  7. Selline migreen on jah karm asi. Mu elukaaslasel on tàpselt samasugused migreenihood ja ega nendega muu ei aita, kui pead hoolega jàlgima, et misasi tàpselt migreenihoo vallandab.
    Temal nàiteks tekivad peavaluhood koos auraga, kui on liiga tugev valgus. Nàiteks tyypiline kontorivalgustus vòi kui òues vàga tugev pàike paistab.

    See oli lihtsalt nagu vihjeks, et yks vòimalikke asju, mida jàlgida.

    VastaKustuta
  8. Muideks, täna sadas taevast tasuta sülle 4 tabletti sumatriptaani. Nii, et juhul kui Ibukas jääb nõrgaks, siis võin postitada. Vanem kollega siin soovitab kõigile kaelaveresoonte ultraheliuuringut, kes ÜHES silmas aeg-ajalt UFOsid näevad - see võib olla märk unearteri transitoorsest isheemiast ehk maakeeli ahenemisest. A kui ikka pea ka pärast valutab, siis migreeni diagnoos tõenäolisem.

    VastaKustuta
  9. Oh issake, neid laipu ei jõua nagunii kokku lugeda, kui palju inimesi ma olen rohtudega ära tapnud. A triptaaniohvrite arv on üle maailma üüratu.

    VastaKustuta
  10. minul on migreeni faktoriks 1) punane vein 2) pingelangus. ehk et kui mingi karmi töö- või kooliasjaga olen ühele poole saanud ja võiks puhkama ja elu nautima hakata, on migreen raudselt platsis. :(

    VastaKustuta